2012. november 14., szerda

Tandíj Nagy-Britanniában

Bár a blog címe az, hogy Tovább(tanulni) Angliában, de megígértem, hogy néhány szót szólok Anglia, Észak-Írország, Wales és Skócia egyetemeiről, illetve inkább felsőoktatási rendszeréről, mivel ebben is vannak különbözőségek. Amire a leginkább kíváncsiak lehettek, az maga a finanszírozás és tandíj kérdése. Biztos hallottatok rémisztő összegeket...




1. Anglia
Mivel kezdjük, ha nem a ködös Albionnal... azt hiszem, azzal a ténnyel mindenki tisztában van, hogy aki Angliában akar tanulni, annak meglehetősen nagy pénztárcával kell rendelkeznie. Vagy nem? Nos, lássuk a tényeket.
A brit középiskolásoknak hatalmas sokk lehetett, amikor idén úgy döntöttek, hogy a tandíj összegénél Angliában 9000 fontos plafont vezetnek be, ami azt jelentette, hogy az egyetemek maximum 9000 fontot kérhetnek el egy évre az Unióban és az Egyesült Királyságban élő tanulóktól (a többi ország tanulóinak nincs maximális összeg, így a határ a csillagos ég...). Ez pedig hatalmas összeg, körülbelül 3 millió forintnak felel meg egy évre, ez pedig egy átlag magyar pénztárcája nem tudja finanszírozni.
A tandíjra megoldás lehet a Student Loan (diákhitel). Sokan félve nyúlnak hozzá, én személy szerint úgy vallom, hogy a magyar diákhitelnél jóval kedvezőbb, mivel csak egy bizonyos fizetési szint felett kell fizetni a törlesztést (ha jól emlékszem 21.000 font ez a plafon, ha ott dolgozol), a diploma megszerzése után leghamarabb a következő év áprilisában, illetve 30 év múlva elévül. Persze így sem hangzik túl jól, hiszen valószínűleg ez azt jelenti, hogy 30 évig fizetned kell. Magyar diákok is felvehetik a diákhitelt.

2. Skócia
Skócia ebből a szempontból jóval kedvezőbb helyzetben van. Először is, ott nem tudok 9000 fontos tandíjról. De ami még fontosabb, hogy Skócia és az EU-s országok diákjainak (ez alól kivételt képez Anglia, Wales és Észak-Írország) az állam kifizeti a tandíját, teljes egészében, amit nem kell visszatéríteni. Ehhez csak a SAAS-on (Student Awards Agency for Scotland) keresztül kell intézkedni, amint kézhez kapod a sikeres egyetemi felvételi leveled.

Viszont tudni kell, hogy a skót állam csak az első diplomát fizeti ki, így ha már van (vagy esetleg elkezdtél) egy másik EU-s országban egy egyetemi képzést úgy, hogy azt az állam finanszírozta, akkor más a helyzet. Ha már megszerezted a diplomát, neked is fizetned kell, ha pedig mondjuk egy évet eltöltöttél teszem azt az ELTE-n állami hallgatóként, akkor egy évet nem fognak kifizetni neked. De természetesen felvehetsz rá diákhitelt.

3. Wales
Itt nagyjából ugyanaz a helyzet, mint Angliánál, így nem írom le még egyszer. Tandíj. Diákhitel.


4. Észak-Írország
Ott megint csak kedvezőbb feltéltelek vannak. Az ottani és az EU-s diákok jelentkezhetnek az ún. FFS-en (Free Fees Scheme) keresztül, így nekik nem kell tandíjat fizetni.

A továbbiakban főleg Angliáról és az ottani felsőoktatásról lesz szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.