2012. november 15., csütörtök

Hogyan válasszunk egyetemet?

Ha valaki arra adja a fejét, hogy Angliában tanuljon, akkor hamar látni fogja, hogy a lehetőségek teljes tárházával találja szembe magát. Több, mint kilencven egyetem közül tudunk válogatni, így meglehetősen nehéz eldönteni, hova tovább.

Az, hogy valaki miként dönt, meglehetősen sok dologtól függ. Egyértelműen egy jobb presztizsű egyetem a jobb választás, hiszen így a legkönnyebb választani. Vegyük például Anglia két leghíresebb egyetemét, a University of Oxfordot és a University of Cambrigde. Az ott szerzett bármilyen diploma az embernek aranyat ér, hiszen ennek a két egyetemnek a neve összenőtt a "legjobb" fogalmával.

Ha valaki azt akarja megnézni, hogy a majdnem száz angliai egyetem közül melyiknek milyen a megítélése, annak a The Complete University Guide nevű oldalt ajánlom. Itt évről-évre különböző faktorok alapján pontozzák az egyetemeket.

Persze nem csak a presztizs számít, van olyan, aki földrajzi helyzet alapján akar dönteni. Vagy már régóta vágya, hogy pl. Leicesterben éljen. Mekkora a campus, milyen lakhatási lehetőségek vannak, mennyire fejlett az adott tanszék az egyetemen, a város nagysága, szórakozás, részidős munkalehetőségek, ösztöndíjak. Ezek nagyon lényeges információk a választáskor.


Amit nagyon ajánlok, az az, hogy ha már kiválasztottál mondjuk tíz egyetemet (lehet, hogy még többet fogsz, és csak utána selejtezel), akkor olvasd át a honlapot. Vagy, ami még jobb, rendelhetsz szinte minden egyetemről ingyen és bérmentve prospektusokat, amik igen komoly, akár 200-300 oldalas könyvek. És még egyszer mondom, ingyen kiküldik neked. Érdemes megrendelni ezeket a prospektusokat a kinézett egyetemről, mert abba tényleg minden (oké, majdnem minden) benne van, amit tudni akarsz és tudni kell. Általában az egyetemek honlapján az Order a prospectus link alatt találjátok azt a lapot, ahol a címedet és néhány adatod megadásával már küldik is neked (volt, amikor három(!) nap alatt megjött). Amire figyelj, hogy ha undergraduate képzésre jelentkezel, akkor undergraduate prospectus kell, még ha postgraduate, akkor azt rendeled.
(ha esetleg nem találnád az order a prospectus linket a honlapot, csak használd a google-t. Például: Univerity of Keele, order a prospectus)

A saját érdekeltségeid és fontosnak tartott dolgaid alapján már könnyebb lesz leszűkíteni a lehetőségeket arra az öt egyetemre, amit választani akarsz. (persze nem feltétlenül öt különböző egyetem kell, de én ajánlom, hogy ne ugyanott jelölj meg öt képzést)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.