2012. november 17., szombat

Mi kell egy sikeres felvételihez? (3.) - Personal Statement

Az érettségit és a nyelvvizsgát tisztáztuk. Igazából ez utóbbi az a két dolog, ami egy magyar egyetemi felvételihez is kellene. És innentől tér el (szerintem előnyére) az angol rendszer, mivel nem elég csak a tudásodról papíron számot adni, hanem más módon is magadra kell vonnod a figyelmed.
Az egyik ilyen az ún. Personal Statement, azaz motivációs levél. Ma erről fogok néhány szót írni, illetve néhány tippel szolgálni. Amikor a UCAS-on beadod a jelentkezésedet (a menetéről később részletesen írok), addig nem fejezheted be a jelentkezési folyamatot, amíg ezt meg nem csinálod.
A Personal Statementnek nem kell hatalmasnak lennie, korlát is meg van adva, maximum 4000 karakter vagy 47 soros kell, hogy legyen az írásod. Néhány helyen azt olvastam, hogy ez kevés, valahol meg azt, hogy ennyit is elég problémás megírni. Én mindkettőnek igazat tudok adni, bár személy szerint a második típusba tartoztam.


A Personal Letter legfontosabb tulajdonsága, hogy felhívd magadra a figyelmet. Az egyetemek, amikor átfontolják, felvegyenek-e, ez alapján is dönteni fognak. Így ide kell igazából mindent írnod, ami a UCAS-on egyszerűen képtelen vagy megadni: miért is akarsz arra az egyetemre menni, és miért akarod azt tanulni, amit megjelölsz. Ha nem vagy elég motivált, és ez nem látszik a levélben, akkor a saját esélyeidet fogod rombolni.

Az én motivációs levelem szerkezeti felépítése a következő módon épült fel:
  1. Bevezetés, miért döntöttem úgy, hogy Angliában akarok tanulni
  2. Miért akarom az adott egyetemi képzést választani. Ezt azon keresztül vezettem be, hogy a kriminologia mindig is a hobbim volt.
  3. Azok a képességeim, amik relevánsak az adott képzéssel.
  4. Tapasztalatok\munkák, iskolai tevékenyésgek, amik relevánsak az adott képzéssel.
  5. Mit remélek elérni az adott képzéssel, milyen képességeket és tapasztalatokat remélek szerezni.
  6. Befejezés. Kis önfényezés, illetve, hogy miért az adott egyetemet választottam.
Amint befejeződik a Personal Statement-emnek a javítása és átnézése, felteszem a honlapra, hogy egy kis segítséget nyújtson. Ezen a linken pedig rengeteget elolvashattok, mindenféle témában. Viszont egyet most szeretnék tisztázni! A motivációs leveleteket csakis saját kútfőből csináljátok! Ötleteket lehet meríteni másokéból, de csakis ennyit, ne emeljetek át részleteket máshonnan! Mint tudjuk, a plagizálás nem vicc, az egyetemek ellenőrizni szokták (és a UCAS is), és ha észreveszik, akár azonnal elutasító választ küldhetnek.

Még rengeteg tippet olvashattok a PS-el kapcsolatban, ezeket itt olvashatjátok. Angolul. Remélem, abban a szakaszban, ahol a motivációs levelet írók járnak, ez már nem okoz problémát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.