2012. november 16., péntek

Mikor és hogyan vágjunk neki?

Fontos dolog az is, hogy az embernek nem szabad a legutolsó pillanatban nekivágnia. Az én káromból talán tanulhat mindenki, hiszen az érettségim megvan, és csak későn jutott eszembe (február) az a lehetőség, hogy kint folytassam tanulmányaimat. Persze azzal sincs baj, ha az ember az érettségi után vág bele, annak is megvan a maga előnye. Például, hogy nem idegeskedünk az érettségi miatt, ha megvan (vagy épp letehetjük valamiből az emeltet, ha még nincs meg, de rájöttünk, oda kell).

A legjobb, ha már 11. osztályban elkezdi a gyerek és a szülők a készülődést. Ahhoz, hogy felvegyenek egyetemre, több dolog is kell, valamelyik pedig időigényes.
A legfontosabb dolog a nyelv. Hiába szereztük már meg hamarabb a nyelvvizsgát, azt nem fogadják el, csak a TOEFL-t vagy az IELTS-t (esetleg a CAE nyelvvizsgát). Most nem beszélek ezekről, később külön bejegyzést szentelek nekik, de ez is kell a sikeres felvételihez. Már pedig, ha megy a nyelv, az még nem biztos, hogy elég, és lehet, hogy még sok-sok tanulásra lesz szükség. És ha mindenképpen az érettségid utáni szeptemberben már a szigeteken akarsz lenni, akkor jobb, ha jó hamar elkezded a felkészülést.
Arról nem is beszélve, hogy az sem megy egy-két perc alatt, amíg eldöntöd, hogy mit akarsz tanulni, és hol.

A legfontosabb tehát, hogy teljes körültekintéssel vágjunk bele a felvételinek, máshogy nem lehet. Utána kell nézni, hogy mire lesz szükség, és hogy mit is akarunk pontosan. Egy biztos, remélhetőleg a blogom ebben majd segítséget tud nyújtani az ide tévedőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.