2012. november 17., szombat

Mi kell egy sikeres felvételihez? (2.) - IELTS, TOEFL

Előzőleg már beszéltem az érettségiről, most jöhet egy újabb dolog, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy felvételt tudj nyerni egy brit felsőoktatási intézménybe. Ez pedig a nyelvvizsga.
Mivel már nem ritka az, hogy egy végzős gimnazistának középfokú, vagy akár felsőfokú vizsgája van, ezért már lehet fogalmunk arról, hogy mi is a nyelvvizsga, milyen részei vannak. Sajnos az angol egyetemek az itt legismertebb nyelvvizsgákat (pl. Euro, DEXAM, Origo, Telc, stb.) nem fogadják el, hiszen nem tudják pontosan ezek szerkezetét.

Tehát amire szükségünk van, az az ún. TOEFL vagy IELTS nevezetű nyelvvizsga.


Én személy szerint az IELTS mellett döntöttem, hogy miért, magam sem tudom. Persze különbség van a kettő között, de nem lehet egyöntetűen eldönteni, hogy melyik a jobb. Azért különbségek vannak, ahogy egyezőségek is.
  • A TOEFL Speaking része gépesítve van, ezt úgy kell értelmezni, hogy egy mikrofonba kell mondani a kérdésekre a választ, amit később majd "elemeznek". Az IELTS-nél élő személlyel történik a beszélgetés.
  • Az IELTS-nél van az ún. Academic és General vizsga. Az Academic kell az egyetemre jelentkezőknek, ami egy kicsit nehezebb, a General inkább a középfokú tanulmányokat folytatóknak kell. TOEFL-nél ilyen nincs.
  • Az ún. TOEFL iBT egy "computer based" vizsga, azaz számítógépen keresztül történik a vizsga megírása. Van hagyományos fajta is, de már nagyon ritka. Az IELTS-nél is megtalálható mindkét fajta, de ott még a hagyományos, papír alapú az elterjedtebb.
  • A TOEFL vizsgát a Fulbright Központ, az IELTS-t a British Council szervezi.
  • A TOEFL ára 220USD, az IELTS-é jelenleg 48 000 forint.
És még van persze különbség, de annyira nem ástam bele magam a TOEFL vizsgába, hogy mindent tudjak. Hogy miért az IELTS mellett döntöttem, majd később leírom.

Az egyetemek meghatároznak egy bizonyos eredményt, amit el kell érni ezeken a vizsgákon. A TOEFL-nél általában 90 pont körül kell elérni (és van egy bizonyos minimum szint minden modulnál, ez általában 21 pont), míg az IELTS-nél 6.0-6.5 (utóbbi gyakoribb) pontot kell minimum elérni (modulonként minimum 5.5-6.0 ponttal), de ez lehet magasabb is, ha például orvosi képzésre jelentkezel (ez esetben 7.0 felett, modulonként 6.5 feletti eredménnyel).

Az egyetemek ál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.