2012. november 16., péntek

Mi kell egy sikeres felvételihez? (1.) - Érettségi

Ahhoz, hogy valakit fel is vegyenek az általa kinézett angliai egyetemre és szakra, ahhoz több dolog is kell, ugyanúgy, mint a magyar rendszerben. Amíg nálunk ponthatárok vannak, addig ott egy kissé más a felvételi rendszer, erről szeretnék most beszélni.
Azt már talán tudjátok, hogy a UCAS-on keresztül kell jelentkezni (amiről majd később sokat fogok írni). Azonban egy angliai felvételi folyamat jó néhány dologban eltér a magyartól, és szerintem előnyére. Az itteni rendszer egy kicsit olyan, mintha droidokat akarnának felvenni, ahol csak a ponthatár számít.
Röviden, ami kell a sikeres felvételihez, pontokba szedve:
  1. Egy lehetőleg nagyon jól sikerült érettségi: értsd ez alatt, hogy négyes alatt ne nagyon legyen jegyed, de a szín ötös több, mint jó lenne, illetve egy-két tantárgyból ha leteszed az emelt szintűt, az sem hátrány.
  2. Nyelvvizsga. Na nem Rigó utcai, azt ők nem fogadják el. Az angol felvételihez az egyetemek olyan nyelvvizsgát kérnek, amit ismernek. TOEFL és IELTS, amit elfogadnak.
  3. Motivációs levél, amit te magad írsz meg.
  4. Referencialevél, lehetőleg egy tanárodtól.

Most az érettségiről szeretnék néhány szót szólni, a többi pontnak majd lesz mind külön-külön saját bejegyzése. Tehát, mint fent írtam, az érettséginél ajánlatos, ha négyesnél rosszabb jegyet nem szerzel, mert bár néhányak szerint könnyen be lehet jutni külföldi egyetemre, ez akkor sem jelenti azt, hogy nyugodtan hátradőlhetünk, ha eljön a vizsga. Félreértés ne essék, egyáltalán nem lehetetlen felvételt nyerni.
Néhány egyetem honlapján szinte az összes európai országnak ott van külön-külön, hogy hogy fogadják el az érettségi jegyeidet, de érdemes még akkor is írni nekik, ha az információ világos, mint a nap. A leveledbe érdemes belefoglalni akkor már azt is, hová és milyen szakra jelentkeznél, miből és milyen szinten vizsgázol, illetve milyen jegyeket vársz. Ha jól tudom, a legtöbb intézményt csak a jegy érdekli, százalékos eredményt nem várnak, persze erre is volt ellenpélda (University of Surrey).
A válasz sokban fog segíteni abban, hogy felmérd a helyzetedet reálisan, és el tudd dönteni, hová jelentkezz. Egyértelmű, hogy ha mondjuk az érettségi jegyeid 55544, és szín ötöst kérnek, akkor átgondolod, hogy oda érdemes-e beadni a jelentkezést. Jobb biztosra menni, hisz nem magunk ellen dolgozni.
Rengeteg egyetem volt, aminek már írtam a jegyeimmel kapcsolatban (Leicester, Surrey, Keele, Essex, Exeter, Edinburgh, Durham, stb.), és mind segítőkész volt. Így akármennyire is érzed magad biztosnak abban, hogy felvesznek, előtte mindig érdeklődj az egyetemnél! Így nem fog meglepetés érni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.